despre/muzica

Rock în anii 90 - 1990 - Heavy Metal


     Heavy Metal a înflorit în ani 70, iar gloria și-a lăsat-o anilor 80. Anii 90 aveau să aducă estetici diferite, alte gusturi, adolescenții vremii căutau altceva. Eu și prietenii mei am început să ascultăm rock prea târziu ca să mai înțelegem de ce era nevoie ca cineva să-și tapeze parul, să-și pună ștrampi și să bage solo-uri lungi și complicate, în timp ce din capul chitarei ieșeau scântei. Nu vreau să se înțeleagă că adolescenții anilor 90 erau mai puțin penibili, găsiseră doar alte căi de a fi caraghioși.


     Dintre monștrii sacri ai începuturilor heavy-metal, trei nume mari au revenit cu album în 1990:

AC/DC - The Razors Edge, Judas Priest – Painkiller și Iron Maiden - No Prayer for the Dying.

     Primele două produse reprezintă come-back-uri reușite în carierele trupelor, al treilea e ratat. O notă specială pentru prospețimea albumului AC/DC, care reușește să sune fresh, deși estetica e aceeași de la începuturi. Un album fun & enjoyable, care începe cu cateva piese foarte reușite (Thunderstruck, Fire Your Guns, Moneytalks, The Razors Edge), dar continuă mai puțin inspirat.


***


     Power Metal a fost una dintre formele în care Heavy Metal s-a disimulat cel mai bine sub noile vremuri - o mulțime de trupe de gen a apărut în prima parte a anilor 90. Două dintre ele au debutat chiar în 1990: Gamma Ray - Heading For Tomorrow, Iced Earth selftitled. Nu voi discuta aici, și nici pentru anii următori, albumele marcate de acest nou curent, din simplul motiv că e un gen care mie nu-mi spune mai nimic.


***


Cum adolescența mea s-a suprapus anilor 90, eu am gustat mai puțin perioadele dinainte.

Pe de altă parte împărțirea pe decenii stilistice 70, 80, 90 este foarte aproximativă și reductivă, deci nu trebuie luată prea în serios.


***

Trupe înființate în 1990

Amorphis, Anathema, My Dying Bride, Type O Negative, Cathedral, Septicflesh, Hypocrisy, Opeth, Fear Factory, Brutal Truth, Pigface, Tool, Infectious Grooves, Body Count, Pearl Jam, Spiritualized.

     
    


contact@bjl.ro