despre/muzica

Rock în anii 90 - 1990 - Extreme


     Extreme metal e un termen general care acoperă tot rock-ul supărat, de la thrash mai departe spre extremități. Poți băga aici, la grămadă: black, doom, death, grindcore etc

     Dacă pentru thrash a existat California, chestiile mai extreme au găsit teren propice tot în sud, dar pe cealaltă coastă, în est, statul Florida. Aici au înflorit multe dintre trupele care au făcut istorie în zona lor muzicală, sub marea umbrelă a metalului extrem: Death, Morbid Angel, Obituary, Cannibal Corpse, Cynic, Deicide, Massacre, Malevolent Creation.

              



p000300000044_fotoPageSpiritual_Healing_web.jpg

     Death - Spiritual Healing – nota 6

     Spiritual Healing este death metal și vine din partea unor pionieri ai genului. E bine executat, bine produs, tehnic, în viteză, unitar. „Spiritual” reprezintă și un album de trecere a trupei de la perioada raw, brutal death metal către o etapă mai tehnică, mai progresive/melodică. Nu am ceva împotriva unor astfel de schimbări de stil, doar că la Death prefer perioada mai sălbatică.



p000300000044_fotoPageDeicide - Deicide_web.jpg

     Deicide – Deicide – nota 7

     Florida's battle of death metal albums e câștigată în 1990 de niște debutanți, Deicide. Albumul lor adăugă execuției și tehnicii întâlnite și pe Spiritual Healing, câteva elemente care fac diferența: riff-uri inspirate și o secțiune ritmică bine evidențiată care să le susțină, solo-uri de chitară bine integrate în construcția generală a pieselor și, în general, compoziții mai bine închegate.

     Lasând la o parte elementele exterioare, exhibiționiste, ale trupei: satanismul, pângărirea unor lăcașuri de cult și sacrificiul de pisici, debutul Deicide e un clasic al genului death metal.



p000300000044_fotoPageCannibal Corpse - Eaten back to life_web.jpg

     Cannibal Corpse - Eaten Back to Life – nota 6

     Monolitic, cu un sound înfundat și produs semi-amator, la granița dintre trash-ul extrem de la sfârșitul decadei 80 și death metal-ul, așa cum se va transforma în anii 90, debutul canibalilor are suficient ritm cât să stârnească curiozitate pentru viitor.



    

p000300000044_fotoPageNapalm Death - Harmony Corruption_web.jpg

     Napalm Death - Harmony Corruption – 6

     În anii 80, în zona metal a muzicii rock, a început o cursă: cine e mai extrem și mai rapid! Napalm Death a câștigat cu ajutorul unui album ale cărui piese ating o viteză atât de mare încât sfârșesc aproape imediat ce au început, între două secunde și două minute, păstrând în același timp suficientă greutate și violență cât să facă orice altceva să sune Pop în comparație.

     Să zicem că un uriaș se distrează într-o sală industrială rostogolind tot felul de mașinarii grele pe o pistă metalică care se sfârșește într-un perete metalic. Iși zice: „ia să vedem, asta cum face?”, și ia un tanc sau o combină capabilă să recolteze două tone de grâu în trei minute, ridică desupra capului fierătania și o rostogolește până în zidul metalic – butonul de REC al unui casetofon Mekosonic chinezesc rămâne tot timpul ăsta apăsat. Cam așa sună piesele de pe „Scum” (1987), albumul de debut al Napalm Death. Și pentru că treaba aceasta, nemaipomenită până atunci, trebuia să poarte un nume, i s-a spus Grindcore, iar Napalm Death a devenit tatăl lui.

     După două astfel de plăsmuiri monstruoase a urmat o pauză de doi ani în care trupa a rămas doar cu secția ritmică, basu și cu toba mare. Revenirea s-a făcut în 1990 cu „Harmony Corruption”, o chestie complet diferită: piese mai lungi, mai elaborate și un stil mai puțin brutal. Pretențiile sunt mai mari, și știm că unde sunt pretenții e mai puțin amuzament, pentru că da, într-un fel ciudat, primele două albume Napalm Death aveau și ceva amuzant. În final, deși s-au pierdut noutatea și excitarea începutului, și ceva din forță și prospețime, albumul din 90 nu sună rău.


p000300000044_fotoPageObituary - Cause of death_web.jpg

     Obituary - Cause of Death – 6 (Tampa, Florida)

     Originali și deschizători de drumuri cu albumul de debut „Slowly we rot” (1989), Obituary continuă în forță, dar pierde în unitate și coerență.




p000300000044_fotoPageParadise Lost - Lost Paradise_web.jpg

     Paradise Lost - Lost Paradise – 6 (Anglia)

     Paradise Lost va deveni un nume important în zona extreme metal din anii 90, dar debutul lor a fost ezitant. Un album cu destule defecte, cu iz semi-amatorish, diy, dar cu oarece atmosferă și farmec.




p000300000044_fotoPageBathory - Hammerheart_web.jpg

     Bathory – Hammerheart – nota 7

     În 1988, cu albumul Blood Fire Death, Bathory limpezeau apele Black Metal cu un sunet gândit, executat, înregistrat și produs profesional. Noutate era și apariția părților vocale curate. „Hammerheart” merge și mai departe: este excelent produs pentru zona sa, cu versuri ”cântate” clar, e conceptual și atmosferic, epic. Bathory făceau la începutul anilor 90 muncă de pionierat.




     p000300000044_fotoPageEntombed -  Left hand path_web.jpgEntombed – Left Hand Path – nota 5

     Entombed avea să devină o trupă importantă a genului death metal și unul dintre numele emblematice pentru metalul scandinav. Mie debutul lor îmi sună indistinct și generic, dar în review-uri e privit ca unul de mare influență.











contact@bjl.ro