despre/muzica

Industrial-metal în anii ’90 -VII(Shotgun Messiah)


      Shotgun Messiah (USA) a fost la origine o trupă de glam rock din Suedia unde au scos un prim album sub numele de "Kingpin". La sfârşitul anilor ’80 gaşca se mută în USA (Hollywood, California) şi îşi schimbă numele pentru că pe scena locală exista deja o trupă cu nume asemănător. Aici reînregistrează primul album şi-l scot sub un nou nume, selftitled "Shotgun Messiah" (1989). Urmează "Second Coming" (1991) care păstrează în mare stilul de început, apoi un EP cu 5 coveruri după piese punk cântate în manieră hard-rock şi, în sfârşit, în 1993, al treilea full album "Violent New Breed" care e ... industrial. 

      p000300000016_shome.jpg                                                     Fuck! Mai ştie cineva vreo trupă care a trecut de la glam la industrial metal?


      În zona industrial multe formaţii caută să fie dark, cold, angry, abrasive şi nu prea există noţiunea de bucurie în muzică. Din punctul ăsta de vedere, Shotgun Messiah sunt pe partea mai luminoasă a planetei industrial metal. Sigur, "Violent New Breed" nu e violent doar în titlu, dar felul în care sunt compuse piesele lasă să se vadă şi ceva din "bucuria de a face muzică", de a pune jos "some catchy riffs and lines". "Violent New Breed" is as rock’n’roll as industrial metal can get in terms of fun and enjoyment.

      Un alt lucru de remarcat in muzica industrială Shotgun Messiah e faptul că electronicele/beats & samples sunt bine asimilate în instrumentaţie, ajutând organic la construirea soundului general, a acelui "wall of sound" şi dau senzaţia de necesitate, nu de efecte secundare şi umplutură. Reascultat astăzi, albumul nu a îmbătrânit aproape deloc.

      Între lucrurile mai puţin bune în ceea ce priveşte "Violent New Breed": calitatea bună a compoziţiilor nu e menţinută la acelaşi nivel pe întreg albumul. 

         p000300000016_1.jpg

      Violent New Breed (1993) –> 7

 

 

contact@bjl.ro