despre/muzica

Taraf de Haidouks(IX)-Repere 4(World Music)


     De-a lungul acestei cronici, am ales să folosesc numele "Taraf de Haidouks". Le-aÅŸ fi putut spune româneÅŸte, "Taraful haiducilor din Clejani", însă cum pe albumele ÅŸi afiÅŸele lor de concert apare numele franÅ£uzesc, cel cu care i-au botezat impresarii lor belgieni, mi s-a părut mai corect să scriu ÅŸi eu la fel.

     Sunt totuÅŸi două înregistrări cu o parte din aceÅŸti lăutari, care au apărut înainte de existenÅ£a "Taraf de Haidouks", dar nici acestea nu au titluri româneÅŸti. Astfel:

 

p000300000026_Musique Des Tsiganes De Valachie cover.jpg      - mai întâi a fost albumul scos la casa de discuri "Ocora" (Radio France), în 1988: "Les Lăutari de Clejani – Musique Des Tsiganes De Valachie". E vorba de o colecÅ£ie realizată cu ocazia primului turneu afară al lăutarilor din Clejani ÅŸi coordonată de muzicologii SperanÅ£a Rădulescu, care a călătorit cu ei din România, ÅŸi Laurent Aubert (ElveÅ£ia), cel care a făcut invitaÅ£ia. SelecÅ£ia cântecelor e una foarte reuÅŸită, echilibrată ÅŸi păstrează stilul mai vechi al tarafului. E mai dificil de procurat, dar merită efortul.

  "Les Lăutari de Clejani" erau atunci: Dumitru Baicu "Cacurică" – voce, Å£ambal, Ion Manole – voce, vioară, contrabas, Niculai "Culai" NeacÅŸu – voce, vioară, Petre Manole - acordeon, Gheorghe Fălcaru "Fluierici" – fluier, contrabas, Sandu Marin – acordeon.

 

p000300000026_Outlaws Of Yore I cover.jpg      - apoi, la "FundaÅ£ia Alex. Tzigara-SamurcaÅŸ/Ethnophonie", a apărut în 2001 "Outlaws of Yore – Les Haidouks d'autrefois" I ÅŸi II. ÃŽnregistrările se făcuseră cu 10 ani înainte, în 1991, la Muzeul Ţăranului Român, chiar înainte ca Taraf de Haidouks să-ÅŸi înceapă aventura internaÅ£ională. Această colecÅ£ie, coordonată de SperanÅ£a Rădulescu, conÅ£ine mai ales cântece lente, balade ÅŸi doine, foarte puÅ£in editate ÅŸi post-prelucrate – accentul e pe valoarea documentar folclorică ÅŸi autenticitate.

     Pe "Outlaws of Yore" se află aceiaÅŸi lăutari ca pe înregistrarea de la "Ocora" plus Ilie Iorga (voce), Gheorghe Anghel "Caliu" (vioară) ÅŸ.a.

 

 

     Revenind la "Taraf de Haidouks", ultimul album al trupei apare în 2011: "Band of gypsies 2". Ca ÅŸi pe "Band of gypsies" (2001), este vorba de o colaborare cu Kocani Orkestar , numai că de această dată, nu doar câteva, ci toate piesele sunt făcute împreună de cele două trupe (în total 26 de instrumentiÅŸti). E un album mai puÅ£in pe gustul meu, aÅŸa că n-am să-l discut aici.

 

     Taraf de Haidouks, după mai mult de 20 de ani de la înfiinÅ£are, sunt încă activi. ÃŽn 2012 au avut în jur de 20 de concerte în Europa de Vest, Tokyo, Sydney. Sigur, au mai  îmbătrânit, iar dintre bătrânii de la început nu mai trăieÅŸte nici unul - cei rămaÅŸi poate au mai obosit, au mai pierdut din entuziasm ÅŸi strălucire, dar, chiar ÅŸi aÅŸa, un concert cu lăutarii din Clejani nu trebuie niciodată ratat iar albumele lor sunt obligatorii pentru oricine e interesat de muzica tradiÅ£ională românească. Cinste lor!

 


       p000300000026_cacurica neacsu marin_res.jpg                    NeacÅŸu, Cacurică ÅŸi Manole acordeonistul, în drum spre Clejani



contact@bjl.ro