despre/muzica

Taraf de Haidouks(IX)-Repere 4(World Music)


     De-a lungul acestei cronici, am ales să folosesc numele "Taraf de Haidouks". Le-aş fi putut spune româneşte, "Taraful haiducilor din Clejani", însă cum pe albumele şi afişele lor de concert apare numele franţuzesc, cel cu care i-au botezat impresarii lor belgieni, mi s-a părut mai corect să scriu şi eu la fel.

     Sunt totuşi două înregistrări cu o parte din aceşti lăutari, care au apărut înainte de existenţa "Taraf de Haidouks", dar nici acestea nu au titluri româneşti. Astfel:

 

p000300000026_Musique Des Tsiganes De Valachie cover.jpg      - mai întâi a fost albumul scos la casa de discuri "Ocora" (Radio France), în 1988: "Les Lăutari de Clejani – Musique Des Tsiganes De Valachie". E vorba de o colecţie realizată cu ocazia primului turneu afară al lăutarilor din Clejani şi coordonată de muzicologii Speranţa Rădulescu, care a călătorit cu ei din România, şi Laurent Aubert (Elveţia), cel care a făcut invitaţia. Selecţia cântecelor e una foarte reuşită, echilibrată şi păstrează stilul mai vechi al tarafului. E mai dificil de procurat, dar merită efortul.

  "Les Lăutari de Clejani" erau atunci: Dumitru Baicu "Cacurică" – voce, ţambal, Ion Manole – voce, vioară, contrabas, Niculai "Culai" Neacşu – voce, vioară, Petre Manole - acordeon, Gheorghe Fălcaru "Fluierici" – fluier, contrabas, Sandu Marin – acordeon.

 

p000300000026_Outlaws Of Yore I cover.jpg      - apoi, la "Fundaţia Alex. Tzigara-Samurcaş/Ethnophonie", a apărut în 2001 "Outlaws of Yore – Les Haidouks d'autrefois" I şi II. Înregistrările se făcuseră cu 10 ani înainte, în 1991, la Muzeul Ţăranului Român, chiar înainte ca Taraf de Haidouks să-şi înceapă aventura internaţională. Această colecţie, coordonată de Speranţa Rădulescu, conţine mai ales cântece lente, balade şi doine, foarte puţin editate şi post-prelucrate – accentul e pe valoarea documentar folclorică şi autenticitate.

     Pe "Outlaws of Yore" se află aceiaşi lăutari ca pe înregistrarea de la "Ocora" plus Ilie Iorga (voce), Gheorghe Anghel "Caliu" (vioară) ş.a.

 

 

     Revenind la "Taraf de Haidouks", ultimul album al trupei apare în 2011: "Band of gypsies 2". Ca şi pe "Band of gypsies" (2001), este vorba de o colaborare cu Kocani Orkestar , numai că de această dată, nu doar câteva, ci toate piesele sunt făcute împreună de cele două trupe (în total 26 de instrumentişti). E un album mai puţin pe gustul meu, aşa că n-am să-l discut aici.

 

     Taraf de Haidouks, după mai mult de 20 de ani de la înfiinţare, sunt încă activi. În 2012 au avut în jur de 20 de concerte în Europa de Vest, Tokyo, Sydney. Sigur, au mai  îmbătrânit, iar dintre bătrânii de la început nu mai trăieşte nici unul - cei rămaşi poate au mai obosit, au mai pierdut din entuziasm şi strălucire, dar, chiar şi aşa, un concert cu lăutarii din Clejani nu trebuie niciodată ratat iar albumele lor sunt obligatorii pentru oricine e interesat de muzica tradiţională românească. Cinste lor!

 


       p000300000026_cacurica neacsu marin_res.jpg                    Neacşu, Cacurică şi Manole acordeonistul, în drum spre Clejanicontact@bjl.ro