despre/muzica

Taraf de Haidouks(VI)-Repere 1(World Music)


     "Musique Des Tziganes De Roumanie" (1991)

     ÃŽn 1990 Stéphane Karo ÅŸi Michel Winter au venit la Clejani pentru a alcătui Taraf de Haidouks. ÃŽn 1991 trupa avea deja concerte în Belgia ÅŸi înregistra primul album: "Musique Des Tziganes De Roumanie", Crammed Discs.

p000300000023_cover_musique.jpg        Faptul că "Musique" a apărut atât de repede a fost bine pentru evoluÅ£ia ulterioară a trupei, dar a avut ÅŸi unele neajunsuri.
     Ceea ce era important atunci era ca acest prim album să existe pur ÅŸi simplu, era nevoie de el ca de o carte de vizită, un CD "de prezentare", suport pentru piesele ce-ÅŸi dovediseră succesul la public în concerte ÅŸi probă pentru virtuozitatea ÅŸi energia pe care taraful le aducea în cântec. Pentru asta, faptul că a fost înregistrat într-un studio profesional a fost suficient; restul, muzica, a venit de la sine, exista.
     Pe de altă parte, problema cu acest prim album este lipsa omogenităţii lui, a unui concept care să dea unitate alăturării de piese. Chiar ÅŸi pentru o compilaÅ£ie, "Musique" adună cântece prea inegale între ele pentru a construi ceva împreună, un întreg. Mai mult, parcă nici piesele luate în parte nu par suficient de închegate. Probabil de vină sunt graba în care a fost gândit ÅŸi înregistrat albumul ÅŸi faptul că taraful însemna atunci mai mult o adunare de lăutari decât o trupă.

     Dar, cum am zis, rolul acestui album a fost în primul rând unul de introducere/prezentare a noii trupe, iar acest rol ÅŸi l-a îndeplinit pe măsură. Albumul e bine primit atât de public cât ÅŸi de media. Vor urma turnee în Belgia, FranÅ£a, Germania, Marea Britanie, invitaÅ£ii la festivaluri importante: "Womad"-UK (1992), "Le Printemps de Bourges"-FranÅ£a (1992). Apoi, în 1993, prima colaborare de film: Tony Gatlif îi aduce în documentarul său "Latcho Drom".

                   p000300000023_latcho drom.jpg                                           Taraful în "Latcho Drom"

     Toate aceste evenimente ce se succed rapid în istoria de început a trupei fac din Taraf de Haidouks una dintre trupele "world music" cele mai apreciate din Europa de Vest. La această popularitate a contribuit esenÅ£ial ÅŸi felul deschis, fără convenienÅ£e, în care trupa se prezenta pe scena; cântările lor respirau virtuozitate ÅŸi bucurie, trăire nefabricată, autenticitate ÅŸi emoÅ£ie.



     "Honourable Brigands, Magic Horses And Evil Eye" (1994)

     Atmosfera în care avea să apară cel de-al doilea album al trupei era aÅŸadar una foarte favorabilă. "Honourable Brigands, Magic Horses And Evil Eye (Musique Des Tsiganes De Roumanie – Vol. 2)" iese sub umbrela aceleaÅŸi case de discuri belgiene, Crammed Discs, doar că de data asta înregistrările se fac în România, la BucureÅŸti.

p000300000023_cover_honorable.jpg        Răspunsul publicului ÅŸi al presei din vestul european a fost, ca ÅŸi la debut, unul pozitiv. ÃŽn Germania albumul va fi votat "best world music album" pentru anul 1995 de către "German Music Critics Association". Urmează turnee ce includ săli importante din capitalele europene (Barbican Centre, Royal Festival Hall ÅŸ.a.) ÅŸi participări la festivaluri de muzică renumite, precum Montreux International Jazz Festival (1996), Roskilde Festival (1996).
     După apariÅ£ia acestui album, prestigiul trupei avea să crească ÅŸi datorită unor apariÅ£ii TV. Astfel, Taraf de Haidouks sunt invitaÅ£ii cunoscutului violonist Yehudi Menuhin la emisiunea "La Marche du Siècle" pe France3. Apoi, în 1996, vor fi protagoniÅŸtii unui documentar realizat de regizorul francez Guy Demoy, coproducÅ£ie Crammed Discs – ARTE (canalul tv franco-german).

     "Honourable Brigands" aduce pentru prima oară în componenÅ£a tarafului câţiva lăutari ce vor deveni membri de bază: Ilie Iorga (voce), Ilie Păşălan (voce, vioară) ÅŸi mai tinerii Ioniţă Manole (acordeon), Constantin Boieru "Costică Lautaru" (voce, vioară).

     Multe sunt de lăudat la acest al doilea album: producÅ£ia ÅŸi sunetul foarte bune, felul în care au fost alese ÅŸi grupate piesele – un material mai echilibrat decât cel de la debut, câştigul adus de noii membri ÅŸi, bineînÅ£eles, frumuseÅ£ea cântecelor ÅŸi interpretării.

       p000300000023_taraf de haidouks 1.jpg              NeacÅŸu, Păşălan, Cacurică, I. Manole, Ioniţă, Marius, Caliu, Iorga (de la stânga la dreapta)

     Taraful din Clejani cântă muzică tradiÅ£ională românească. Majoritatea membrilor ÅŸi-au făcut mâna în lăutărie, la nunÅ£i ÅŸi cârciumi, deci repertoriul lor include cântece de eveniment, de petrecere, dar ÅŸi balade populare sau cântece Å£igăneÅŸti de inimă albastră. 
     Ceea ce face special acest ansamblu ÅŸi explică ceva din succesul lui sunt: virtuozitatea ÅŸi inventivitatea interpretativă – fiecare dintre membrii de bază e un virtuos ÅŸi se distinge într-un fel special, repertoriul tradiÅ£ional bogat ÅŸi adaptările specifice tarafului, energia ÅŸi emoÅ£ia transmise în concert ÅŸi faptul că membrii se cunosc atât de bine între ei, practic trăiesc alături.

     ÃŽn pofida succesului vest european ÅŸi a programului relativ aglomerat al trupei, membrii tarafului se vor întoarce ÅŸi vor locui la Clejani dupa incheierea fiecărui turneu sau angajament.



contact@bjl.ro