despre/muzica

Introducing Hanggai(2008)-Hanggai(China)(World Music)
Rating:

1. My Banjo And I (3:44)
2. Yekul Song (2:55)
3. Zhaoderen Nana (2:00)
4. Five Heroes (5:31)
5. Flowers (3:01)
6. Haar Hu (3:24)
7. Wuji (2:35)
8. Lullaby (Borulai) (3:54)
9. Drinking Song (4:00)
10. Four Seasons (5:08) 

Total Time: 36:12

Label: Hanggai

Line-up / Musicians:
   Bagen – morin khuur, vocals
   Hugejiltu – morin khuur, vocals
   Ilchi – vocals, tobshuur
   Hexigtuu – sihu (khuurchir în Mongolia)
   Xu Jingchen – sanxian
   Hurcha – vocals (track 10)

   Robin Haller & Matteo Scumaci –  Audio Engineer, Audio Production + banjo, bass, electric guitar, percussion, programming.


     Hanggai este o trupă din Beijing, cu membri de etnie mongolă şi chineză, care cântă muzică ethno cu puternice influenţe mongole. Există în muzica lor şi ceva influenţe chinezeşti şi puţin western rock, dar în cea mai mare parte e vorba de muzică tradiţională mongolă.

Liderul şi vocalul trupei, Ilchi, s-a născut în Xilinhot, Inner Mongolia (regiune autonomă a RPC, la graniţa cu Mongolia). La 12 ani s-a mutat împreună cu familia în Beijing unde, adolescent fiind, avea să-şi înceapă cariera muzicală într-o trupă punk-rock. Peste ceva mai mult de zece ani se reîntoarce în regiunea natală în căutarea rădăcinilor spirituale şi muzicale – învaţă khoomei (throat singing), tehnică vocală caracteristică Mongoliei, culege şi învaţă cântece populare vechi şi, împreună cu alţi doi muzicieni de acolo (Hugejiltu şi Bagen), pune bazele trupei Hanggai.

                p000300000015_photo_hanggai1.jpg

La momentul apariţiei primului album, „Introducing Hanggai”(2008), trupa devenise sextet şi exista deja de peste trei ani, având o activitate live relativ bogată în cluburile din Beijing.

Soundul albumului e dominat de instrumentele mongole tradiţionale cu coarde: morin khuur şi tovshuur. Bass şi percuţii pentru sublinierea ritmului. Peste toate, părţile vocale inspirate de acelaşi stil popular mongol. Discret, în fundal şi doar pe câteva bucăţi, sunt de găsit ceva chitări electrice şi sunete electro de ambient, nimic însă care să distragă atenţia de la construcţia originară a cântecelor.

Ceea ce desparte totuşi sunetul Hanggai de cel al altor trupe de muzică tradiţională mongolă vine din:

- influenţele muzicii chinezeşti -> mai multă melodie, un aer mai soft şi în acelaşi timp mai multă diversitate sonoră în comparaţie de exemplu cu muzica din nordul Mongoliei (vezi mai cunoscuţii Huun-Huur-Tu din Tuva)

- influenţele occidentale -> un plus la dinamică şi ritm

     Aşadar, dacă aţi mai încercat să vă apropiaţi de muzica tradiţională mongolă, dar v-aţi simţit pe un teren, deşi exotic, cam arid şi dificil de locuit, încercaţi şi Hanggai, e posibil să găsiţi o zonă mai primitoare.


CONCURS: se oferă un aparat auditiv oricui poate asculta nemişcat întregul album.

Definiţie: Introducing Hanngai, trecerea firească de la seninătate la bucurie.

Cum se ascultă: pe cal.Rating:

p000300000015_sample_hanggaiDiscography:
2008 - Introducing Hanggai (Hanggai)
2010 - He Who Travels Far (World Connection)


contact@bjl.ro