despre/muzica

Sifantin Och Mörkret(2007)-Hans Appelqvist(Suedia)(Electro-Acoustic)
Rating:

1. Wanxian (2:10)
2. Tänk Att Himlens Alla Stjärnor (3:21)
3. Mormas Fågel (0:57)
4. Freckenåges Spa (2:35)
5. Tiggången (1:05)
6. Skundgässhallen (1:25)
7. Sju I Tre (1:06)
8. Jag en Gök (3:31)
9. Tilli Talli Tulli (1:06)
10. Full the Moon (3:04)
11. Lestapiona (1:09)
12. Talkijangnas Akt (5:38)
13. Tänk Att Himlens Alla Stjärnor [multimedia track]

Total Time: 25:47

Label: Häpna

Line-up / Musicians:
   Hans Appelqvist

     Hans Appelqvist este un artist care nu are nevoie de imagini sau cuvinte pentru a crea un univers coerent şi autonom. Nu cred să greşesc dacă spun că toate produsele sale sunt documentare sonore alcătuite în jurul câte unui concept şi că piesele, track-urile, au mai puţin sens luate separat decât ca părţi ale unui întreg.


     Primul disc Hans Appelqvist se cheamă “The Xioa Fang”, este un EP şi a apărut în 2001, după câteva luni petrecute în China. Cele patru piese sunt expresii ale experienţei acestei şederi, iar “fields recordings” ocupă un loc central în realizarea materialului audio. Produsul pare povestea sonoră a întâmplărilor şi trăirilor din acea perioadă, un album muzical la fel de sugestiv ca unul foto sau ca un jurnal de călătorie.

     “Tonefilm”(2002), primul album, este coloana sonoră a unui film care încă nu s-a făcut. Mai mult, este o coloană sonoră care conţine filmul.

     Al doilea album "Bremort" este documentarul sonor al oraşului suedez cu acelaşi nume. Bremont există doar în imaginaţia lui Appelqvist, iar muzica descrie viaţa oraşului şi a locuitorului lui în scurte episoade fără legături între ele, piesele albumului, unite doar de atmosfera comună, muzica, oraşul.

     "Naima", al treilea album, poartă numele unei creaturi imaginare, poate chiar femeia cu cap de pelican de pe copertă. Naima îi sfătuieşte pe oameni atunci când alegerea e dificilă, eliberându-i de povara deciziei.

     În sfârşit, ultimul album, al patrulea, "Sifantin och mörkret", îmi pare cel mai organic şi unitar construit, dar şi cel mai greu de cuprins în cuvinte.


     Voi încerca să mă apropii de el, indirect, prin câteva comparaţii.

***

     Cu cât este mai mic în vârstă, cu atât unui copil îi este mai greu să-şi menţină atenţia asupra unui lucru mai mult timp.
     Lucruri mărunte pot distrage complet şi definitiv atenţia copilului de la activităţi în care, doar cu câteva secunde înainte, era absorbit total.

     Ritmurile şi melodia pieselor de pe “Sifantin Och Morkret” sunt foarte fragile şi dau senzaţia că se pot dezintegra în orice moment.
     Efecte sonore neobişnuite fragmentează şi tulbură adesea melodia, dar, deşi scurte, temele produc un impact puternic datorită simplităţii şi expresivităţii mari.

***

Universul copilului este alcătuit din lucruri simple, felul lui de a privi este însă mai puţin obişnuit. Graniţa dintre vis şi realitate este mai puţin clară, la fel cea dintre poveste şi realitate. Este un univers în care orice e posibil, în care balaurii şi străinul venit în vizită, titirobilul şi nasturii, câinele vecinului şi vulpea din poveste, castronelul favorit şi ursuleţii care vin şi-ţi mănâncă mâncarea când nu eşti atent, toate acestea şi multe altele se întâmplă să coexiste în moduri nemaiîntâlnite la alte vârste.

Atmosfera albumului lui Hans este aceea a unei poveşti adaptată pentru radio. El foloseşte „fields recordings” pentru a da temelor muzicale un ambient, unul domestic şi cuminte, totuşi presărat cu elemente ciudate, neobişnuite. Uneori acest ambient devine el însuşi temă. Este un mediu ciudat, în care răgetul unui leu este urmat de scâncetul unui copil, apoi de croncănitul unei păsări şi de o uşă închisă trântit. Un pisoi miaună pe mai multe piese. (Un mare plus pentru faptul că atmosfera păstrează duioşia fără derapări în siropos.)

***

Dacă vrei să comunici ceva unui copil, trebuie să o faci pe măsura înţelegerii şi atenţiei pe care ţi-o poate acorda.
Mesajul e bine să fie deci cât mai simplu şi cât mai scurt, dar să conţină şi elemente care să atragă şi să menţină atenţia.

Albumul are 12 piese, nici una nu depăşeşte 4 minute, timpul total fiind de doar 25 minute. Se dovedeşte însă suficient pentru a crea un univers.

***

CONCURS: pentru alte trei paralele între felul de a fi al unui copil şi felul în care e gândit albumul primiţi gratuit cartea “Luna-Betiluna, Dora-Minodora şi grădina”. Aveţi adresa e-mail în josul paginii, dreapta.

Definiţie: Sifantin este un album simplin şi bum, pardon, simplu şi bun!

Cum se ascultă: se ascultă sub plapumă cu lanterna aprinsă.

Sample:

Rating:

p000300000005_sample_Tank Att Himlens Alla Stjarnor


Discography:
2001 - The Xiao Fang EP (Mjäll) (10", Ltd)
2002 - Tonefilm (Komplott) (Album)
2003 - Att möta verkligheten (Häpna) (EP)
2003 - The first three notes of the minor scale (Komplott) (File, MP3)
2004 - Bremort (Komplott) (Album)
2006 - Naima (Häpna) (Album)
2007 - Sifantin Och Mörkret (Häpna) (Album)


contact@bjl.ro