





1. Neumond Inselhin (6:08)
2. Sie tranken Regen (0:51)
3. Über die Wasserscheide (4:31)
4. Blood (1:20)
5. ...denn Nacht ist jetzt schon bald! (4:57)
6. Sie tranken Regen (Version) (5:12)
7. Mantra (4:52)
8. Eiderdaunen (Gerupft) (6:22)
9. Irgendwann: Frühling (6:51)
10. There's a weight on you, but you can't feel it. (1:31)
Total Time: 42:35
Label: Temporary Residence
Line-up / Musicians:
Johannes Fritzch - double bass
Christopher Brunner - vibraphone, drums
Dietrich Foth - saxophone
Heike Wendelin - violin
Thomas Weber - guitar, piano, harmonium
Kammerflimmer Kollektief a început să existe din 1997, când Thomas Weber sampla în bucătărie propria colecţie de discuri şi avea nevoie de un nume pentru reţetă:
"I felt like a group of one." (Thomas Weber, kammerflimmer.com/gruppo/)
Rezultatul a mai mult de doi ani de încercări şi experimente avea să apară pe primul album Kammerflimmer
Kollektief, "Mäander"(1999). Kollektief nu avea atunci nimic de-a face cu un colectiv. Era doar Thomas Weber care compunea, cânta la instrumente şi înregistra.
"Mäander" are deci slăbiciunile unui proiect one-man-band care lasă după ascultare senzaţia că ceva lipseşte şi că se putea mai bine. Deşi insuficient, are destule secvenţe reuşite care să inducă aşteptări de la albumele viitoare. Bine articulat, ne face înţeles că există un mesaj ce merită spus, doar metoda mai trebuie lucrată.
În timp, ideea de a cânta un astfel de material live a adus în jurul
proiectului colaboratori: Johannes Frisch - double bass,
Dietrich Foth – saxophones, Heike Wendelin – violin, Michael Ströder - drums şi
Anne Vortisch – synthesizer. A urmat o serie de concerte având ca punct de
plecare albumul "Mäander" şi ca
rezultat, un an mai târziu, un nou album, "Incommunicado"(2000) – un pas înainte în termeni de limbaj
muzical, coerenţă şi compoziţie, dar nu încă un album organic şi unitar.
"Hysteria"(2001), al treilea album, continuă drumul deschis de primele două încercări. Ideile muzicale s-au mai decantat, exprimarea trupei a căpătat maturitate şi mai multă siguranţă. Însă nu au ajuns încă "acolo".
Şi poate nici nu aveau să ajungă dacă, în 2002, nu apăreau ceva schimbări: bateristul Michael Ströder şi Anne Vortisch (synth) renunţă şi în trupă apar Christopher Brunner (drums, vibraphone) şi Heike Aumüller (harmonium, percution). Heike se va implica în soundprocessing & songwriting. Important: sunetul este important, compoziţia este importantă, pentru că ...
în 2003 apare "Cicadidae", primul album în noua componenţă, al patrulea al trupei şi cel mai bun al lor până astăzi (2012).
Înainte însă de a vorbi despre "Cicadidae", să vedem ce cântă de fapt trupa asta cu nume imposibil, Kammerflimmer Kollektief. Citind despre ei găseşti alăturări ciudate de genuri: free-jazz şi pop, post-rock şi ambient noise, electro-acoustic, experimental şi avant-garde. Toţi termenii ăştia se potrivesc mai mult sau mai puţin stilului trupei, dar nici unul nu e suficient pentru a descrie muzica lor. Kammerflimmer traversează liber aceste zone, folosind improvizaţia alături de sample-uri şi pre-seturi.
Astfel, "Cicadidae" este un punct în care ei ajung în urma experimentelor de pe celelalte albume. Este mai mult decât o sumă, este o sinteză. Pe de altă parte, "Cicadidae" este echilibru, balanţa potrivită din experienţă între analog şi digital, acustic şi electronic, noise şi melodie - dozajul potrivit între elementele iniţiale cu care a pornit Thomas Weber şi cele câştigate din experienţa acumulată alături de ceilalţi membri. Un album ce nu ar fi fost posibil în lipsa unei comunicari foarte bune între membrii trupei, fără efervescenţa schimbului de idei.
"Cicadidae" este, în final, un gen în sine. Avem de a face cu un moment deosebit, ca o aliniere favorabilă a planetelor.
În căşti, mergând prin oraş, muzica acestui album are puterea să modifice peisajul, dar nu impune stări, nu-ţi spune cum să te simţi, mai degrabă mulându-se pe dispoziţia ta, de fiecare dată diferit şi special.
"Cicadidae" rămâne în centrul discogarfiei Kammerflimmer ca o piatră de hotar, există înainte şi după. Despre a doua perioadă poate într-un review viitor.
Cum se ascultă: prin oraşe, dar nu în zone foarte traficate, la căşti.
Definiţie: Cicadidae este o insulă, doar că ea te locuieşte pe tine.
Sample:






Discography:
1999 – Mäander (Temporary Residence - USA / Payola - EU) (Album)
2000 – Incommunicado (Temporary Residence / Payola) (Album)
2001 – Hysteria (Bubble Core / Payola / After Hours – Jap.) (Album)
2003 – Cicadidae (Temporary Residence / Staubgold) (Album)
2005 – Absencen (Staubgold - EU) (Album)
2007 – Jinx (Staubgold) (Album)
2009 – Im erwachten Garten (Implex / Staubgold) (Album)
2010 – Wildling (Staubgold) (Album)
Kammerflimmer Kollectief - Appendix (link )