





1. News From Verona (4:24)
2. (Something's Going Down on) Zavodovski Island (4:22)
3. Knee-Deep In The North Sea (4:52)
4. Too Many Cooks (5:32)
5. Steps In The Wrong Direction (6:09)
6. Monsoon: Top To Bottom (4:14)
7. The Kon Tiki Expedition (4:29)
8. Cittàgazze (4:47)
9. Pompidou (3:08)
10. Hidden Track: Prickly Pear (5:47)
Total Time: 50:51
Label: Babel / The Vortex
Line-up / Musicians:
Duncan Bellamy - drums, hang
Nick Mulvey - hang
Jack Wyllie - saxophone
Milo Fitzpatrick - contrabass
Jazz? Poate. Oricum nu în sensul clasic. Mai degrabă post-jazz.
Se mai simt şi ceva elemente de muzică modernă. Şi pop. Greu de clasificat muzica de pe "Knee-Deep In The North Sea". Experimentală? Se poate spune, în fond "hang"-ul e un instrument apărut după 2000 şi rar întâlnit prin trupele de orice fel.
Deşi aventuroasă şi foarte originală, muzica celor de la Portico Quartet rămâne accesibilă, melodioasă şi se face repede plăcută. Mai mult, "Knee-Deep In The North Sea" este unul dintre acele albume care reuşesc rapid să creeze o stare, stare care tinde să se prelungească şi după ce ai terminat de ascultat.
E greu să vii cu ceva nou, interesant şi solid în muzică fără să ai în jur un mediu care să favorizeze naşterea şi dezvoltarea ideilor tale.
P.Q. activează în Londra.
Dacă acceptăm ideea că, în muzica anilor 200x, post-jazz sunt acele alcătuiri în care sesizăm "regulile" jazz-ului, dar care nu mai pot fi catalogate ca jazz în sensul clasic al termenului, oricum nu fără a pune alături, pe picior de egalitate, elementele din rock, electro, muzică contemporană sau altele, atunci, în Londra, printre trupele mai cunoscute ce se încadrează în această zonă ar fi: Acoustic Ladyland, Polar Bear, Neil Cowley Trio, Basquiat Strings. Asemănările dintre aceste trupe sunt puţine. Ceea ce face din ele un grup sunt afinităţile, tendinţa fiecăreia de a face muzică ca organism întreg, prin comunicare directă între membri egali, uneori într-un mod mai degrabă intuitiv şi nepregătit, şi mai puţin a turna în diverse forme idei muzicale sau a construi în jurul unui instrument solo.
2004 – 2006
P.Q. au început fără nici un fel de presiune şi preconcepţii, producându-se pentru publicul de pe străzile Londrei.
Înainte de a se cunoaşte cu toţii, cântau câte doi: Nick (hang) şi Duncan (percuţie, hang), respectiv Jack (sax) şi Milo (contrabas). Primii au crescut împreună în Cambridge, ceilalţi erau şi ei prieteni vechi, colegi de şcoala primară în Southampton. Apoi Jack l-a cunoscut la facultate pe Nick şi preocupările şi gusturile muzicale comune i-au adus împreună pe toţi patru la o cântare pentru mărunţiş pe străzile Londrei. S-a dovedit în scurt timp că aleseseră bine şi au început să aibă oarecare succes, oamenii se opreau să-i asculte şi-i încurajau. Timp de doi ani au dat o mulţime de concerte gratis pe stradă şi în diverse săli, au ajuns să fie invitaţi la mici festivaluri. Şi-au înregistrat singuri un CD pe care l-au vândut cu succes la diversele cântări. Normal, a venit şi momentul în care o casă de discuri le-a propus colaborarea.
În 2007, avea să apară primul album, "Knee-Deep in the North Sea".
A fost un album foarte bine primit de public şi de presă. "Time Out - London" l-a declarat "jazz, world and folk album of the year", iar în 2008 a fost nominalizat pentru "Mercury Music Prize". Deşi nu a câştigat, nominalizarea le-a adus expunere şi atenţie din partea presei şi a publicului.
La doi ani distanţă şi o schimbare de casă de discuri, apare şi al doilea album al P.Q., "Isla"(2009). Păstrând spiritul şi ducând mai departe ideile de pe primul album, "Isla" e mai atent construit, mai cizelat şi, în final, mai complex, pierzând însă din bucuria începutului. (Continuă şi stilul neinspirat al graficii de copertă.)
În 2011 apare ediţia remixată a primului album. Nu am ascultat, dar, ca de obicei în chestiile de genul ăsta, mi-e teamă să nu fi pierdut acel aer de imediat, de dialog nepremeditat.
Definiţie: "Knee-Deep In The North Sea" este lipsa oricărei obligaţii sub un cer senin de vară, o stare ce-ţi umblă pe sub piele şi pe care nu ştii s-o explici exterior altfel decât printr-un zâmbet tâmp: bucurie şi melancolie.
Sample:






Discography:
2007 - Knee Deep In The North Sea (Babel / The Vortex)
2009 - Isla (Real World Records)
2011 - Knee Deep In The North Sea - Deluxe Edition (Real World Records)