





1. Solina (6:28)
2. Wymiana Tlenu Na Stacji Mir (5:53)
3. Grzybiarz (7:03)
4. Vcs* (0:39)
5. Robot (1:43)
6. Muzyka Do Filmu (5:26)
7. Instytut Ruperta S. (8:00)
8. Vcs** (0:18)
9. Pomiar Czasu (3:07)
10. O Czym Szumią Wierzby (8:11)
11. Łódź Podwodna (11:25)
Total Time: 58:13
Label: Vytvornia OM
Line-up / Musicians:
Artur Majewski – trumpet
Adam Pindur – saxophone, Moog synthesizer
Marcin Ożóg – acoustic bass
Maciek Bączyk – guitar, ARP Odyssey synthesizer
Kuba Suchar – drums
Se poate face întotdeauna o discuţie interesantă despre sursele unui album bun:
de unde vine, cum a fost posibil, ce l-a anunţat. Există însă albume care reuşesc să se distanţeze atât de tare de atmosfera în care au apărut, încât simţi că explicaţiile "istorice" nu mai sunt suficiente. De exemplu, în cazul acestui album, eu cred că lămuririle legate de dezvoltarea jazz-ului în general în Polonia post-comunistă şi în special cele legate de al doilea val al fenomenului Yass, nu sunt suficiente pentru a circumscrie evenimentul "Instytut Las".
Dincolo de lumea noastră există o infinitate de alte lumi, fiecare cu dimensiunile ei, complet diferite de ceea ce cunoaştem şi ne putem imagina noi. Câteodată, un artist reuşeşte să-şi depăşească condiţia umană şi ne poate aduce în faţă ceva suficient de puternic pentru a ne sugera o "altă lume". Nu ştiu ce face ca un artist să reuşească acest lucru extraordinar, dar ştiu că muzica de pe al doilea album al trupei Robotobibok nu vine doar din cultura jazz-ului polonez.
Primele semnale mai puternice despre manifestări extraterestre pe teritoriul Poloniei au apărut în anul 1998 în Gdynia. Împreună cu Gdańsk şi Sopot, Gdynia formează zona urbană Trójmiasto (Tri-City) aflată pe coasta Mării Baltice, în nordul Poloniei.
Pentru mai multe amănunte, culegem din presa vremii declaraţia martorului Ryszard Tymon Tymański: "în noaptea dintre 18 şi 19 ianuarie (1998), în jurul orei 23.30 mă deplasam cu maşina proprietate personală spre ieşirea din oraş, către Sopot. După intersecţia cu Wilcopolska am văzut în aer un obiect luminos semisferic care se mişca foarte rapid şi în zig-zag. Mişcările se făceau atât în plan vertical cît şi orizontal, aparent haotic şi cu viteză foarte mare. Am oprit maşina ca să pot privi mai atent dar, de teamă, nu am coborât. Totul a durat aproximativ 2 minute, cu momente în care obiectul nu se mai vedea deloc ...".
Este doar un fragment din multele declaraţii date atunci în presă sau către poliţie, dar conţine în esenţial mesajul altor zeci de locuitori ai oraşului Gdynia. De fapt, au fost atât de multe astfel de declaraţii şi chiar telefoane către postul de radio local, încât, a doua zi, Institutul Meteorologic a dat un comunicat în care se arăta că, pe fondul viscolului puternic din zonă, s-au produs descărcări electrice speciale, un fenomen rarisim dar cunoscut – nimic însă despre obiectul neidentificat.
După 1989, în primii anii de postcomunism, în Polonia, ca în majoritatea ţărilor din vechiul bloc comunist, în pofida deschiderii culturale, realitatea socială şi economică precară a pus în dificultate piaţa muzicală. Cu o excepţie pentru ei: Jazzul, unde accesul la informaţie nu a dus la mimetism, ci la dezvoltare. Şi cum de multe ori dezvoltarea vine din schimbare, fenomenul cu cel mai mare impact în muzica de jazz din Polonia anilor 90 s-a chemat Yass. A nu se înţelege că înainte nu exista o comunitate artistică puternică. Exista, dar accentul se punea pe tehnica interpretării mai mult decât pe vitalitatea compoziţiei. Yass-ul pune prospeţimea şi bucuria interpretării alături de efervescenţa ideilor compoziţionale înaintea corectitudinii şi rigurozităţii excesive, a tehnicităţii blocate în forme academice.
Motorul începutului acestui al doilea val Yass (idei asemănătoare s-au manifestat şi la începutul anilor '80) a fost trupa Milosc, din care a făcut parte mai târziu şi pianistul Leszek Mozdzer – îl ştiţi, a fost la Gărâna în 2008 împreună cu Lars Dannielson, dar şi pe la Bucureşti, de mai multe ori. Alte trupe din nucleul tare al acestei mişcări au fost: Maestro Trytony, Loskot, Arhythmic Perfection, Inzynier Kaktus, Paralaksa, Scianka. Spre sfârşitul anilor 90, acest nucleu începe să-şi piardă caracterul compact, căpătând noi direcţii, astfel încât Robotobibok apare la timp pentru a profita atât de efervescenţa creativă a descoperirii cât şi de experienţa unui fenomen artistic de acum copt, matur.
Robotobibok vine din alăturarea a doua cuvinte, internaţionalul “robot” şi polonezul “obibok”, care se traduce aproximativ ca buzzing / drone. Trupa s-a înfiinţat în 1998 şi a scos primul album relativ repede, în 2000, la propria casă de discuri "Vytvornia OM" (Technology in service of meditation). Pentru un album de debut, "Jogging" e suficient de bun cât să ne dăm seama că avem de-a face cu o trupă solidă, aflată încă în căutarea direcţiei, dar stăpână pe mijloacele de exprimare şi cu idei originale. E destul de departe însă de ceea ce avea să urmeze şi nu sugereză dimensiunile celui de-al doilea album, "Instytut Las".
"Instytut" a apărut mai întâi în ediţie limitată în anul 2002, apoi în ediţie de
serie, în 2003. Inima albumului se află în secţiunea ritmică post-jazz, în
stilul original, cascadat, al percuţiei şi linia puternică de bass. Trompeta şi
saxofonul subliniază ritmul şi adaugă melodie, însă cu puţine şi scurte
intervenţii solistice. Peste toate astea, clapa şi un strat de sunete
electronice analogice cu efect original şi halucinant, “Robot” = Moog
synthesizer + ARP Odyssey synthesizer. Chitara, folosită mai mult pentru efecte
dar suficient de putenică încăt să adauge imaginii de ansamblu doua coaie.
Rezultatul final evocă o atmosferă post-jazz / post-rock şi primele experimente electroacustice ale anilor ‘70. Ne aflăm deci şi în trecut şi în viitor, şi în Polonia şi în “altă lume”. Este vorba de un spaţiu complet original, întreg, unitar, cu legi proprii, coerent si distinct. Bine aţi venit la “Instytut Las”!
Cum se ascultă: nu se ascultă, se experimentează.
Definiţie: este conturul muzical al unei nave extraterestre poloneze retro.
Sample:






Discography:
2000 – Jogging (Vytvornia OM) (Album)
2002 – Instytut Las (Vytvornia OM) (Album)
2004 – Nawyki Przyrody (Vytvornia OM) (Album)
link:
http://www.culture.pl/en/culture/artykuly/es_wspolczesny_jazz_w_polsce