despre/muzica

Samla Mammas Manna(1971)-Samla Mammas Manna(Suedia)(Prog Rock)
Rating:

1. Circus Apparatha (6:02)
2. Pausus (0:18)
3. Vidgat Läge (3:15)
4. Släde Till Satori (3:24 + 0:52)
5. Schekina (2:51)
6. Uvertyr Till Häst (2:00 + 0:49)
7. Flickan I Skogen (2:20)
8. Manna Jamma (5:53)
9. At-One-Ment (4:20)
10. Skrik Från Embassy-live (2:29)
11. Fittravisan (0:59)
12. E`pop Tai (4:09)

Total Time: 39:43

Label: Silence Records

Line-up / Musicians:
  Hasse Bruniusson - drums, vocals
  Lasse Hollmer - organ, piano, keyboards, vocals
  Lasse Krantz - bass
  Bebben Öberg - congas, conductor, percussion


     Uppsala, Suedia, 1969 - keyboardist Lars Hollmer, bassist Lars Krantz, drummer Hans Bruniusson, percussionist Henrik "Bebben" Öberg sunt membrii fondatori a ceea ce avea să fie, până prin anii 2000, Samla Mammas Manna. Experimental, avant-prog este zona unde situăm de multe ori chestiile pe care e greu să punem etichete clare, raftul pe care aşezăm şi această dulceaţă de gogonele cu măceşe. 

     Ceva neobişnuit până aici, deja? Da, nu aveau chitarist.

     Samla Mammas Manna a înregistrat primul album in house, în studioul Chickenhouse, care se cheamă aşa pentru că acolo era înainte o crescătorie de pui. Asta se vede în modul cum e produs acest album, evident amatoristic. Nici un motiv deci pentru a da banii pe cd-ul original, doar dacă vă apucă brusc respectul pentru munca oamenilor ăştia sau vreţi să fiţi foarte cool şi să aveţi cd original cu primul album SMM. Eu am ales să fiu cool, dar şi respectuos. 

CONCURS: dacă există cineva care are albumul pe vinil să-mi dea de ştire la adresa de mail din josul paginii – plătesc o audiţie cu o sticlă de Glenfiddich 12YO, single malt.

     Cum ziceam, dacă, în ceea ce priveşte sunetul, nu aveţi nici un motiv să vă puneţi boxele la fereastră, muzical vorbind, suedezii ăştia au o mulţime de lucruri interesante de spus. De exemplu, încă din prima piesă aveţi ceva nou şi deosebit de învăţat, şi anume cum ar trebui să fie coloana sonoră a unui spectacol cu oi, măgari, vaci, "dublat" în suedeză. În continuare, condusă de orgă/pian şi susţinută de baterie/percuţie, muzica de pe acest prim album este mai ales instrumentală, foarte originală, de multe ori cu sonorităţi neobişnuite, cu umor, plină de idei, cu multe schimbări de ritm, avant-gardistă pentru anii ’70 şi proaspătă şi după 2000.
     Experimentul de dragul experimentului şi ciudăţenia obsesiv căutată sunt lucruri de evitat. Albumul SMM este, până la un punct, un experiment şi, cu siguranţă, nu sună prea obişnuit, dar asta se întâmplă natural, pentru că oamenii au ceva de zis şi acesta este modul cel mai bun în care au înţeles ei să comunice. Au făcut-o aici într-un stil irepetabil, departe de perfecţiune, dar cu un farmec special, bizar şi totuşi delicat.

     După ce a apărut acest prim album, în acelaşi an, 1971, Öberg părăseşte trupa, care continuă ca trio până în ’72 când îşi iau chitarist - Coste Apetrea, român născut în Suedia. De acum, oamenii vor reveni cu picioarele pe pământ, vor scoate albume mult mai bine produse şi mai bine închegate stilistic - se vor orienta puţin spre fussion, însă vor pierde savoarea unică a dulceţii de gogonele cu măceşe şi prospeţimea şi bucuria experimentului.

Samla Mammas Manna a fost una dintre cele cinci trupe care au participat la primul festival "Rock in Opposition", Londra 1978.

La sfârşitul anilor ’70 şi începutul anilor ’80, Zamla Mammaz Manna, apoi Von Zamla au fost iniţiate ca proiecte ale unora dintre membrii trupei.

Cum se ascultă: dimineaţa, la prânz şi seara până dispare senzaţia de ameţeală apoi, după dorinţă, de câte ori aveţi stări de letargie acustică. 

Definiţie: Samla Mammas Manna este albumul cu acelaşi nume al trupei cu acelaşi nume. Din Suedia.


Sample:

Rating:

sample_circus apparatha

Discography:
1971 - Samla Mammas Manna (Silence)
1973 - Måltid (Silence)
1974 - Klossa Knapitatet (Silence)
1976 - Snorungarnas Symfoni (MNW)
1999 - Kaka (Musea)
2002 – Dear Mamma (KRAX) (Live)


contact@bjl.ro